Wat zijn chakra’s

Wat zijn chakra’s

Chakra is Sanskriet voor “wiel” en is het energiecentra van je lichaam. Het wiel beschrijft de dynamische beweging van de energie in de chakra’s.

Er wordt uitgegaan van zeven hoofdchakra’s maar er zijn ook nevenchakra’s in het lichaam aanwezig. Hieronder een omschrijving van de zeven hoofdchakra’s met 

  • de bijhorende kleur, 
  • wanneer in balans,
  • wanneer uit balans,
  • welke bijhorende symptomen en klachten. 

De wortelchakra (Muladhara) , de eerste chakra. Het bevindt zich aan de onderkant van de ruggengraat op het perineum. De kleur die hier bij hoort is rood en staat in verbinding met IK HEB.

In balans: Vertrouwen, stabiliteit

Uit balans: Weinig discipline en motivatie, woede, geweld, angst voor veranderingen of afwijzing, rusteloos en moeite met grenzen aangeven. 

Klachten: o.a. gewrichtsklachten, last van benen, voeten, knieën en onderrug, ischias, aambeien en overgewicht.

De geslachtschakra of ook wel sacraal chakra (Svadhisthana) genoemd, de tweede chakra. Het bevindt zich in de onderbuik tussen de navel en de genitaliën. De kleur die hier bij hoort is oranje en staat in verbinding met IK VOEL.

In balans: Creativiteit, stromen van emoties en kunnen luisteren.

Uit balans: Stijfheid, seksuele problemen, emotioneel, instabiel en gevoelloos.

Klachten: o.a. lage rugpijn, menstruatie en urineproblemen, diarree, obstipatie, impotentie, nier- en blaasproblemen.

De zonnevlechtchakra (Manipura), de derde chakra. Het bevindt zich boven de navel. De kleur die hier bij hoort is geel en staat in verbinding met IK KAN.

In balans: Levenskracht, betrouwbaar, wilskracht, spontaan en gevoel van eigenwaarde.

Uit balans: Koppig, makkelijk te manipuleren, weinig eigenwaarde, staat constant onder spanning, doemdenken, angst voor veranderingen en te zeggen wat je wilt, overal beren op de weg zien en macht over anderen willen hebben. 

Klachten: o.a. diabetes, bloeddrukproblemen, spijsverteringsklachten, verstoord immuunsysteem, maagzweer en chronische vermoeidheid.

Het hartchakra (Anahata), de vierde chakra. Het bevindt zich bij het hartgebied. De kleur die hier bij hoort is groen en staat in verbinding met IK HOUD VAN.

In balans: Enthousiasme, zelfwaardering en onvoorwaardelijke liefde.

Uit balans: Moeite met ontvangen, teruggetrokken, aanhankelijk, jaloers en eenzaam.

Klachten: o.a. hart- en longproblemen, astma, hoge bloeddruk, last van armen en depressie.

Het keelchakra (Vishuddha), de vijfde chakra. Het bevindt zich bij de keel. De kleur die hier bij hoort is blauw en staat in verbinding met IK SPREEK.

In balans: Creativiteit, zelfreflectie, luisteren en gevoel voor timing en ritme.

Uit balans: Moeite met verwoorden van gevoelens, verlegen en angst om te spreken. 

Klachten: o.a. keel- en nekklachten, schildklierproblemen, griep, verkoudheid, stijfheid in nek en schouders.

Het voorhoofdschakra (Ajna), de zesde chakra. Het bevindt zich in het midden van je hoofd, je derde oog. De kleur die hier bij hoort is indigo en staat in verbinding met IK ZIE.

In balans: Intuïtie, inzicht en kunnen visualiseren.

Uit balans: Gebrek aan fantasie en creativiteit, ontkenning, somberheid en richtingloosheid, eigen standpunt willen vasthouden en niet willen luisteren naar anderen. 

Klachten: o.a. nachtmerries, dwangmatig gedrag, oogklachten, hoofdpijn, migraine en concentratievermogen.

Het kruinchakra (Sahasrara), de zevende chakra. Het bevindt zich boven je kruin. De kleur die hier bij hoort is paars/violet en staat in verbinding met IK WEET.

In balans: Opmerkzaam, bewust, wijsheid en kennis.

Uit balans: Materialistische instelling, moeite met denken, alles verstandelijk willen beredeneren, niet willen leren en starheid in opvattingen. 

Klachten: o.a. hoofdpijn, duizeligheid, dementie en geheugenstoornis.

Wat kan je ermee?

Als je chakra’s in balans zijn ervaar je geen of minder stress, zit je lekkerder in je vel en kan je makkelijker omgaan met emoties. Daarnaast voel je je minder moe en heb je meer energie en vitaliteit. Als een of meerdere chakra’s uit balans zijn, kan het uiteenlopende klachten geven.

Dit artikel heb ik in 2016 al geschreven, en aangepast in 2019 omdat de leer van de chakra’s veel uitgebreider is dan hierboven beschreven. In 2016 ben ik uitgegaan van de zeven hoofdchakra’s. Door verandering in de kosmos zijn er hoofdchakra’s bijgekomen om de andere chakra’s te ondersteunen en te versterken. Er zijn nu dertien hoofdchakra’s. Hierdoor heb je de mogelijkheid gekregen om dichter bij je kern te komen, de wetten van Liefde en Eenheid te begrijpen en toe te passen. Praktisch gezien betekent dit dat je je dienstbaar opstelt naar je medemens, de aarde en de schepping.  Meer over dertien chakra’s in MieksBoekje.

Comments are closed.